Hogyan tartsunk politikust?

Hogyan tartsunk politikust?

Fontos és közismert tény, hogy a naponta tucatjával előforduló döntéshelyzetek mennyire megnehezítik életünket. Számos tanulmány és irodalmi mű foglalkozott már ezzel a kérdéssel. Csak, hogy a legnépszerűbbet említsük, ki ne hallott volna a Shakespeare által megírt örökérvényű dilemmáról „Lenni, vagy nem lenni?”

Ekkora horderejű kérdésekben talán nem, de kisebb, hétköznapibb dolgok eldöntésében mindenképpen hasznos lehet az az új hóbort, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. A „Tartson saját politikust!” mozgalom kis hazánkban is kezd teret hódítani. Kipróbálói szerint szuper a politikus a háznál, ha végképp nem tudjuk, hogyan tovább.

A sikeres tartás érdekében fontos, hogy néhány szempontra különösen figyeljünk oda. Az első és legfontosabb ezek közül, hogy minimum párosával tartsuk őket. Egyes vélemények szerint minél több, annál jobb, hiszen így ugyanabban a témában több megoldás is körvonalazódhat. Mások viszont azt mondják, túl sokat ne tartsunk, mert alaptermészetükből adódóan nyerni akarnak, így előfordulhat, hogy nekünk ugyan szimpatikus, de a valóságtól teljesen elrugaszkodott megoldási javaslatokkal állnak elő. Ideális megoldásnak tűnik tehát, ha kettő, maximum három példányt szerzünk be.

A beszerzés során ügyeljünk, hogy ne egy alomból hozzuk el őket. Pártatlanságuk záloga ugyanis, ha nem ismerik egymást. Három vagy több politikus tartása esetén ez különösen igaz lehet. Ha ugyanis lehetőségük nyílik rá, a győzelem érdekében hajlamosak lepaktálni egymással, így véleményük, érvelésük hamiskássá, tulajdonképpen használhatatlanná válik. Természetesen ez a kockázat a létszámuk növekedésével egyenes arányban nő. A tartás során ezért nagyon fontos, hogy egymástól elszeparáltan tartsuk őket, ha egy mód van rá, csak a megmérettetések alkalmával találkozzanak, az egymással történő kommunikációt akkor is csökkentsék minimálisra és szorítkozzanak a formális frázisokra.

A virtus, mint kisördög lakik bennük és folyamatosan éhes. Csak akkor tartsunk politikust, ha biztosítani tudjuk, hogy népszerűségre és megmérettetésre éhes lelkük folyamatos táplálékra lel. Adjunk nekik feladatot, kampánymunkában elmélyülésre elegendő időt és természetesen az összecsapásra elég alkalmat. A kampánycsend ideje alatt ne felejtsük el letakarni őket, hogy egy kicsit megnyugodjanak. Hajlamosak túlpörögni, szélsőséges esetben zavarva ezzel a mi nyugalmunkat is.

Rendezhetünk egykörös vagy akár több felvonásos ütközeteket, a lényeg, hogy érezze, a támogatást a figyelmet. Természetesen az ütközetek számát az eldöntendő problémánk/dilemmánk nagysága is befolyásolhatja.

Járjunk összejövetelekre, vigyünk magunkkal politikusainkat. Ha úgy érezzük, a sajátjaink túlságosan kiismerték, megszokták egymást, esetleg csereberélhetünk másokkal. A vérfrissítés soha nem árt és új, üdítő szempontokat hozhat a napi döntéshelyzeteink megvitatásához.

Hely és eszközigényük egyébként nem túl nagy.

Néhány elengedhetetlen, speciális kellék:

1 db pulpitus

1-2 db reflektor*

1 db mikrofon

1 db górcső (hogy alkalmanként a körmére nézhessünk a kis huncutoknak)

1 db tapsgép (nem baj, ha fütyülni és éljenezni is tud)

statisztikák, grafikonok

*a reflektorral óvatosan bánjunk, ha túl erős a fény, azt hiszi át akarjuk világítani, ettől elbizonytalanodhat és magába zárkózhat

Felelősségteljes házigazdaként nem feledkezhetünk meg néhány olyan helyzetről sem, ami különleges figyelmet érdemel. Legyenek kedvenceink bármennyire is lelkesek és harcra készek, a kor őket sem kíméli. Előbb, vagy utóbb elfáradnak, kifogy belőlük a szufla. Ha akár a retorikában, akár a mondanivalóban szokatlan és tartósan fennálló – időjárási frontokkal és egyéb légköri viszonyokkal össze nem függő – minőségi romlást tapasztalunk, legyünk gyanakvóak. Lehet, hogy csak az ifjonti hév veszett ki belőle és ideje nyugdíjba vonulnia, de az is előfordulhat, hogy politikusunk kiégett. Sajnos utóbbi esetben sincs sok remény, hogy újra régi pompájában csodálhatjuk, az esetek többségében a kiégés sajnos visszafordíthatatlan folyamat.

Ha vitapartnerét folyamatosan békülékeny, bizalmaskodó hangon, kacsintgatva csábítgatja ultipartikra, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy elérkezett a jól megérdemelt nyugdíj ideje. Ha erre kerül a sor, biztosítsunk a megérdemelt pihenéshez elegendő kisfröccsöt és szivart. Ha módunkban áll, szerezzünk be egy megfelelő teniszpályát, hiszen a testmozgás nagyon fontos.

Előfordulhat olyan eset is, amikor a nyugdíjazást kortól és képességektől függetlenül nekünk kell elindítani idő előtt. Ilyen lehet például egy rendszerváltozás, vagy egyéb általános paradigmaváltás, aminek köszönhetően kis kedvenceink nézetei elavultakká válnak, a környezeti változás olyan mértékű, hogy sajnos nem tudnak lépést tartani az új irányzatokkal. Ez sokkolhatja őket, haszontalannak érezhetik magukat, súlyos esetben depresszióba eshetnek. Ez mindenképpen komoly figyelmet érdemel, próbáljunk meg alternatív elfoglaltságot keresni számukra, ahol parádézhatnak, bebizonyíthatják, hogy van még bennük „kraft”. Néhány ötlet szükség esetére: történelmi szakkönyv író, krónikás; egyetemi oktató történelem, vagy politológia szakon; esetleg cégvezető, bank- vagy TSZ elnök. A lehetőségek korlátlanok, próbáljuk meg megtalálni az ideális elfoglaltságot.

És végül néhány jótanács, hogy a csalódásokat elkerüljük. Sajnos a lottószámokat ők sem tudják megjósolni. A kapott megoldási javaslatokat ne fogadjuk el fenntartások nélkül. Inkább csak iránymutatásnak tekintsük azokat. Ha lehet, az iránymutatásokban se bízzunk vakon. Tulajdonképpen akkor se keseredjünk el, ha egyáltalán nem kapunk hasznos ötleteket. Bármennyire is szórakoztatóak, ne hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni.

Ha pedig egészen biztosra akarunk menni, soha ne szavazzunk nekik bizalmat. Ne feledjük: „Minden szentnek maga felé hajlik a keze.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.