Mámor

Mámor

A világ egyik eldugott kis szegletében van egy eldugott barlang. A Szerelmesek barlangjának nevezik. Nevét az itteni őslakosoktól kapta, akik emberemlékezet óta járnak ide, hogy bimbódzó szerelmükre az istenek áldását kérjék. Legendák szólnak a barlang varázslatos kisugárzásáról. Az ide zarándokló párokat különös euforikus érzés kerítette hatalmába, ami természetesen az égiek jóváhagyását igazolta.

Az elnevezés létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint a barlang szív alakú bejárata. Az őslakosok állítása szerint a csodálatos „kapu” természetes képződmény, de egyesek élnek a gyanúperrel, hogy ügyes kezek is részt vettek a szikla megformálásában. Elvégre szuper reklám az idegenforgalom fellendítéséhez. Fel is lendült a szerelem-biznisz a faluban lakók nagy örömére.

Teljes üzleti hálózatot alapoztak a turizmusra. A nehezen megközelíthető barlanghoz vezető utat egy kicsit feljavították. Egymás között kialakított beosztás alapján felváltva kínáltak frissítőket a hegymászás közben kitikkadt pároknak.

A fellendülő iparnak hála reklámra is tellett, így aztán még több látogató jött. Elérkezett a belépőjegy és a szigorú látogatási rend kidolgozásának ideje. Minden párra fél óra jutott, a felfelé vezető úton „jegyszedő” mérte az időt és élő sorompóként ügyelt az éppen a barlangnál lévő pár meghitt pillanatainak zavartalanságára.

A világhálónak hála a világ egyre nagyobb része szerzett tudomást a páratlan természeti képződményről. Többek között több tudós is olvasta a beszámolókat és mivel ilyen természeti vagy természet feletti jelenségről még nem hallottak, kutatóexpedíciót kezdeményeztek a jelenség okainak feltárására. A barlang és környéke egyre inkább úgy festett, mint egy felbolydult méhkas.

Az egész hercehurca csak a denevéreket nem érdekelte. Pedig ők voltak a legigazibb őslakosok, hiszen magában a barlangban laktak.  Igazából tojtak a turisták fejére. Ennek eredményeképpen az idők folyamán a barlang padlóján egyenletes több centis guanó réteg alakult ki.

Az okos tudósoknak nem kellett túl sok idő, hogy megállapítsák, a barlangban és környékén tapasztalható eufórikus érzéseket és katarzis szerű élményeket nem más okozza, mint a sok szerelmes láb nyomán felkavaródó és a levegőben porként szállongó denevér ürülék.

Ekkor tört ki csak igazán a hisztéria. A turisták, akik felejthetetlen élményeiknek hála már majdnem áttértek a falubeliek hitére és a környékbeli földek felvásárlásán törték a fejüket, most áthelyezték bázisukat egy nem túl messze újonnan megnyílott üdülő paradicsomba, ahol a friss hegyi levegőn felépült új szanatórium meglepő módon fő specialitásként a guanó mérgezésre kitalált forradalmian új gyógykezelését hirdette.

A kezdeti sokkból gyógyulgató szerelmesek szépen sorban kártérítési perek tucatjait indították a barlang bizniszt üzemeltető falu lakói ellen, aminek eredményeként az addig befolyt bevétel az utolsó fityingig elfogyott.

A faluban tulajdonképpen a többség örült, hogy minden visszatért a rendes kerékvágásba. Most aztán hosszú-hosszú ideig lesz mit mesélni a jövő nemzedéknek.

A falu szerelmesei a hagyományoknak megfelelően továbbra is feljárnak a barlanghoz. A denevérek pedig – szintén a hagyományoknak megfelelően – továbbra is tojnak a fejükre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük